Aktuelno

Do 2100. godine globalna temperatura raste više od dva stepena

Globalne temperature verovatno će biti povećane za više od dva stepena Celzijusa do kraja ovog veka, pokazala su nova istraživanja.

Taj zabrinjavajući zaključak nakon dva istraživanja sprovedena različitim metodama objavljen je u časopisu Nejčer klajmat čejndž (Nature Climate Change).

Jedno od ta dva istraživanja pokazalo je da se porastu temperature od dva stepena pripisuju šanse od 95 odsto, rneo je Si-En-En.

Prema rezultatima drugog istraživanja, Zemlja bi nastavila da se zagreva i temperatura bi bila povećana za dva stepena do 2100. godine čak i ako bi ljudi sada naprasno prestali da koriste fosilna goriva.
„Čak i kada bismo prestali da koristimo fosilna goriva, Zemlja bi nastavila polako da se zagreva“, istakao je autor drugog istraživanja Torsten Mauricen.

Oba istraživanja sprovedena su pre nego što je američki predsednik Donald Tramp saopštio da će se SAD pvući iz Pariskog sporazuma.

U Parizu je u decembru 2015. godine postignut sporazum koji predviđa ograničenje rasta temperature u svetu ispod dva stepena Celzijusa, uz mogućnost ograničenja rasta i na stepen i po.

Izvor: RTS

Pročitano 263 puta
Share this article

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…