Aktuelno

Ministarstvo odbrane šalje POZIVE: Ukoliko ih ignorišete slede KAZNE i do 50.000 dinara a evo i o čemu je reč

Dokument koji izaziva paniku

Na adrese brojnih građana i firmi širom Srbije stigli su ovih dana pozivi Ministarstva odbrane da se jave kako bi njihova vozila bila uvedena u vojnu evidenciju, a svako ko se ne odazove pozivu može platiti novčanu kaznu u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara.

 

Na dokumentu, zbog kojeg su građani u panici, navodi se da su primaoci obavezni da se jave u regionalni vojni centar Ministarstva odbrane kako bi njihovo vozilo bilo uvedeno u evidenciju stvari centra MO.

– Ja sam šokirana. Ne znam šta ovo treba da znači. Auto nije čak ni registrovan na moje ime, već je to vozilo koje se koristi u firmi. To nam je osnovno sredstvo za rad – kaže M.P. iz Beograda, vlasnica jedne firme.

Međutim, u Ministarstvu odbrane objašnjavaju da razloga za paniku nema.

– Građani nemaju razloga ni za kakvu brigu. To je praksa koja se sprovodi još od Drugog svetskog rata i ne dešava se ništ što ranije nije bilo. Vrši se popis materijalnih stvari koje bi u slučaju vanredne situacije ili rata mogle da posluže Vojsci. Uglavnom su u pitanju teretna i terenska vozila, prikolice, cisterne i viljuškari. Bitno je da to građani shvate kao uobičajenu zakonsku proceduru – objašnjava kapetan fregate, Jovan Krivokapić, koji ističe da je uvođenje vozila u evidenciju stvari deo materijalne obaveze koja je određena Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Prema tom zakonu, oni kojima je poziv upućen dužni su da pokretne i nepokretne stvari kojima raspolažu, a koje su određene kao stvari posebne namene za potrebe odbrane, Vojske Srbije i civilne zaštite, ustupe na privremeno korišćenje državanim organima, Vojsci Srbije i civilnoj zaštiti, a za to će, kako isti taj zakon i predviđa, dobiti novčanu nadoknadu.

U Ministarstvu navode i da se u evidenciju ne uvode sva vozila, već jedan od dva odsto ukupnog broja registrovanih vozila u bazi MUP-a.

Prema nezvaničnim informacijama, vozila iz vojne evidencije poslednji put su korišćena 1999. za vreme NATO bombardovanja. Tada su se građani takmičili ko će da ustupi svoje vozilo Vojsci, pošto su i tada, a i sada, obezbeđene visoke novčane naknade onima čije se vozilo koristi.

Izvor:srbijadanas.com/Alo.rs

Share this article
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…