Aktuelno

SRBIJA SE OPRAŠTA OD JOŠ JEDNOG VELIKANA - PREMINUO LjUBIŠA SAMARĐŽIĆ

Slavni glumac Ljubiša Samardžić preminuo je u Beogradu u 81. godini posle teške bolesti, preneli su beogradski mediji.

 

 Bio je gotovo mesec dana na bolničkom lečenju u Kliničkom centru Srbije, na Odeljenju hematologije, jer je njegovo zdravstveno stanje bilo izuzetno loše.

Ljubiša  je u decembru prošle godine imao tešku operaciju mozga, a njegovo zdravstveneo stanje poslednjih nekoliko dana je bilo izuzetno loše.

 

U decembru kada je Ljubiša bio na operaciji, lekari su imali optimistične prognoze, međutim njegovo stanje se pogoršalo zbog hronične leukemije od koje je bolovao duže vreme.

Njegovo poslednje pojavlivanje u javnosti bilo je 30. marta u Domu omladine na otvaranju 64. Martovskog festivala - beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, gde je prikazano njegovo poslednje ostvarenje “Panta rei”. On je tada na otvaranje stigao u pratnji supruge Mire, okom svečanosti otvaranja, iz prvog reda, nasmejano se obratio publici, što je ispraćeno gromoglasnim aplauzom.

- Nemam reči. Uzbuđen sam. Ovaj moj dokumentarni film je pao u vreme kada me zdravlje ne služi, ali u svakom slučaju - idemo dalje - rekao je tada kroz osmeh. Film “Panta Rei” je biografskog karaktera i, između ostalog, obuhvata čitav spektar likova; od Ljubišinog oca rudara do supruge Mire, koja mu je bila velika podrška i oslonac do poslednjeg dana. Samardžićev dokumentarac kroz intimno svedočanstvo, od skromnog detinjstva u provinciji preko dolaska u Beograd i studija na Akademiji do velike karijere, daje i skicu za portret domaće kinematografije i upečatljivu sliku jednog vremena koje je dobrim delom i on sam obeležio pre nego što je otišao u legendu.

Ljubiša Samardžić je rođen 19. novembra 1936. u Skoplju u porodici rudara. Postao je istaknuto ime u jugoslovenskoj kinematografiji. Talenat ga je predodredio za velike uspehe, a posebnost koju je nosio u sebi učinila ga je legendom. Bio je oženjen Mirjanom, sa kojom je bio u braku 50 godina u braku.

Legat Ljubiše Samardžića u Kinoteci

Pre tri godine je otvoren trajni legat Ljubiše Samardžića u Jugoslovenskoj kinoteci, gde se nalaze njegove nagrade, memorabilije sa snimanja, fotografije, posteri filmova...

 

Za portal Ezo Svet piše Zoran Šumadinac

Pročitano 386 puta
Share this article

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…