Aktuelno

Svetski dan zaštite ozonskog omotača

Danas obeležava se Svetski dan ozonskog omotača a pod sloganom "Briga za sav život pod suncem" i 30 godina od potpisivanja Montrealskog protokola, kojim se većina država, uključujući i Srbiju, obavezala da smanji upotrebu supstanci, koje oštećuju ozonski omotač.

 

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije najavljuju da će u saradnji sa Organizacijom UN za industrijski razvoj (UNIDO), u narednom periodu pokrenuti niz obuka, kao i kampanju o značaju zaštite ozonskog omotača, radionice za decu, dečju slikarsku koloniju. Dodaju da su raspisali i poziv, kroz koji su odabrana preduzeća, kojima će uručiti komplete opreme za sprečavanje ispuštanja štetnih supstanci iz rashladnih uređaja, ali i organizovati obuke njihovih servisnih tehničara, kao i obuke inspektora za zaštitu životne sredine.

"Kroz rad Nacionalne ozonske kancelarije, pri Ministarstvu zaštite životne sredine, Srbija ispunjava svoje preuzete obaveze primenom propisa i pružanjem pomoći industriji u rashladnom sektoru, za smanjenje upotrebe i ispravno postupanje sa supstancama, koje oštećuju ozonski omotač. Ozonska kancelarija je obukama i intenzivnom saradnjom sa Upravom carina, doprinela kontroli ilegalne trgovine štetnih supstanci, ali i ostvarila dobru saradnjom sa nevladinim sektorom”, ističu u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

 

Ozonski omotač štiti nas od velikog dela izuzetno štetnog ultraljubičastog (UV) zračenja Sunca. Supstance koje oštećuju ozonski omotač najzastupljenije su u rashladnim uređajima i aerosolnim raspršivačima (sprejevima), veštačkim đubrivima, čak i aparatima za gašenje požara. Države potpisnice Montrealskog protokola značajno su smanjile korišćenje i ispuštanje štetnih supstanci. Naučne procene potvrđuju da se ozonski omotač obnavlja i da će se do sredine ovog veka vratiti na stanje od pre 1980. godine. 

Najveća ozonska rupa iznad Antartika"Ozonska rupa"  prvi put je primećena osamdesetih godina prošlog veka, a utvrđeno je da su uzroci njenog nastanka fizičko - hemijski procesi, u kojima atomi hlora i broma iz freona i halona razgrađuju molekule ozona.

 

 

                   Сродна слика                                                                                                                 

Najveća ozonska rupa zabeležena je 17. oktobra 2006. godine iznad Antartika i bila je velika 27,4 kilometara kvadratnih.

Portal Ezo Svet

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Pročitano 201 puta
Share this article

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…