Aktuelno

Sutra su Duhovske ZADUŠNICE: Ovo nikako ne smete da radite na taj dan!

Sutrašnje Zadušnice nazivaju se i Duhovske zadušnice, jer prethode velikom crkvenom prazniku Silazak Svetog Duha na apostole - Sveta Trojica, koji se još naziva Duhovi ili Pedesetnica

Pravoslavni hrišćani sutra obeležavaju Duhovske ili velike letnje Zadušnice, koje su uvek u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha), u narodu poznat i kao praznik Trojice.

Vernici na taj dan upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili za života.

Zadušnice uvek padaju u subotu kada se tim povodom organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Na Zadušnice se odlazi na groblje, pale se sveće, obavlja se parastos ili pomen, osveštava se žito i uređuje grob.

Dužnost hrišćanska nalaže da se u molitvama sećamo naših pokojnika, da se molimo Bogu za pokoj njihovih duša, palimo im sveće, držimo parastose i pomene, podižemo im spomenike kao obeležja na grobovima i da njihove grobove držimo u pristojnom i urednom stanju. Sve ovo nalazi se u okviru crkvenog kanona.

Takođe, običaji u istočnoj Srbiji zabranjuju da se sutra radi bilo šta sa vunom i makaze za striženje su zatvorene da bi se zatvorile vučje čeljusti.

Osim Duhovskih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim prolećne, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta, i Miholjske ili jesenje zadušnice.

Miholjske zadušnice ove godine su 7. oktobra, a Mitrovske 4. novembra.

Фотографија корисника Zoran Petrovic

Velika i neoprostiva je greška što u većem delu srbije nosi se hrana na humke upokojenih i samim tise se skrnavi grob a i huli sa hranom, to se zove Paganstvo a čin paganstva spada u jedan od većih pravoslavnih grehova, jer je Gospod rekao Mrtvi - Ponovo rođeni ne jedu niti piju,oni žive od DUHA SVJATOGA .

Portal Ezo Svet

Pročitano 1725 puta
Share this article

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…