Aktuelno

PRIRODNA KATASTROFA - Asteroid će u četvrtak ujutro “Za dlaku” promašiti Zemlju

ESA procjenjuje da veličina asterioda, koji juri brzinom od 17 kilometara po sekundi, iznosi između 15 i 30 metara u prečniku.

Prema procenama Američke svemirske agencije (NASA), njegova masa iznosi oko 7.000 tona. Kad bi takvom masom i brzinom udario u Zemlju, snaga udara bila bi jednaka eksploziji 20 prosečnih nuklearnih projektila. Ipak, prema onome što NASA za sada zna o asteroidu 2012 TC4, on nas neće udariti. 2012 TC4 će proći pored Zemlje u četvrtak ujutro na razdaljini od tri i po njena prečnika.

Iako 44.000 kilometara deuje kao velika udaljenost, u svemirskim razmerama to je doslovno za dlaku. Reč je o samo jednoj devetini udaljenosti od Zemlje do Meseca. Asteroid sličnih osobina napravio je 2013. godine haos u Rusiji kod grada Čeljabinsk, iako se nije ni sudario sa našom planetom, nego se raspao u atmosferi. Tom prilikom povređeno je 1.500 ljudi i oštećeno 7.000 građevina.

Eksplozija koja je pre 109 godina pogodila Sibir, poravnala je prostor od 2.000 kvadratnih kilometara. Prečnik asteroida iznosio je 40 metara. Srećom, takve katastrofe događaju se u prosjeku jednom u 300 godina.

(express.hr ) / Ezo Svet

Pročitano 333 puta
Share this article

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…