Web prezentacije

Aktuelno

PRAVOSLAVNIM VERNICIMA DANAS POČINjE VELIKI BOŽIĆNI POST - EVO KAKO SE TREBA PONAŠATI PRAVI VERNIK

Božićni post počinje počinje danas 28. novembra i traje do 7. januara, odosno do Božića). Strogo se posti (na vodi) samo sredom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno korisiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Najstrožiji post je 6. janaura kada su pravi vernici toga dana sve do večere samo na vodi.

 

Uz Vaskršnji post, Crkva vezuje i post Strasne sedmice, u spomen stradanja i smrti Isusa Hrista. U toku ovoga posta ne jedemo meso, sir, jaja, ribu niti ulje. Ulje i vino su dozvoljeni samo subotom i nedeljom, a ribu jedemo samo na Blagovesti (ukoliko ne padne u Strasnu sedmicu) i na Cveti. 

Apostolski post (ili Petrovski post) traje od Nedelje Svih Svetih do Petrovdana (kraj juna-početak jula). Tokom ovog posta u sredu i petak jedu se samo jela kuvana na vodi, odnosno bez ulja, a u ostale dane sedmice dozvoljeni su ulje i vino, subotom i nedeljom može i riba.

Bogorodični post (Uspenski ili Gospojinski) traje 15 dana u avgustu. Tokom cele sedmice sprema se hrana na vodi, u subotu i nedelju na ulju, a dozvoljeno je piti vino.

Pored posta telesnog potrebno je isto postiti i duhovno, što znači da se tokom velikog posta moramo suzdržavati od ogovaranja, svađe ili bilo kakvog drugog negativnog stava jel u suprotnom samo telesni post, neće mnogo uticati na stanje duha.

 

Portal Ezo Svet

Share this article
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…