Radmila Misic

Aktuelno

ODLUKE SABORA SPC: SRBIJA DOBILA NOVOG SVETITELjA - NEKE VLADIKE PREMEŠTENE

Novi svetac SPC predstavlja izuzetnu istorijsku ličnost 18. veka, a između ostalog bio je i prvi učitelj Vuka Karadžića

Sabor SPC juče je doneo odluku o proglašenju Stefana Jadranina, nekadašnjeg igumana manastira Tronoša, za svetitelja.

Novi svetac SPC predstavlja izuzetnu istorijsku ličnost 18. veka, a između ostalog bio je i prvi učitelj Vuka Karadžića.

Sabor je završio redovno prolećno zasedanje, a pre okončanja izabran je novi Sinod i imenovane vladike u eparhijama čiji su tronovi bili upražnjeni.

Novi članovi Sinoda su vladike Milutin, Justin, Fotije i Porfirije. Kad je reč o vođenju eparhija, odlučeno je da dosadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom odsad bude mitropolit dabro-bosanski, čime je popunjen tron u Sarajevu.

Na njegovo mesto dolazi episkop Fotije iz Dalmatinske episkopije. Vladika Atanasije Rakita će preći iz Bihaćko-petrovačke na čelo Mileševske eparhije, koja je bila upražnjena od smene Filareta.

Niška eparhija, kojom je nekad rukovodio patrijarh Irinej, odsad je u rukama vikarnog episkopa Arsenija. Episkop Antonije s dosadašnje dužnosti starešine Podvorja SPC u Moskvi preuzeće i dužnost patrijaršijskog vikarnog episkopa.

Do promena je došlo i u evropskim eparhijama, pa će Sergije iz Nemačke preći u Bihaćko-petrovačku eparhiju, a vladika Andrej će pored Austrijske eparhije biti i administrator svoje dosadašnje eparhije.

U tekstu koji sledi možete pročitati sve o novom svetitelju.

 

 B.K. / Portal EZO SVET

Tagovano
Share this article
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…