Pravoslavne svetinje

RIZNICA TAJNI: Meteori – manastiri okačeni za nebo

Meteora (grčki: Μετέωρα, lebdeće stene ili stene obešene o nebo) je grupa grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama koje poput stupova strše u nebo, pored grada Kalambakija u zapadnoj Tesaliji

Manastiri su izgrađeni na prirodnim stenama vapnenca visokim i do 500 metara, na severozapadnom rubu Tesalske ravnice, u blizini reke Penej na istočnim padinama planinskog masiva Pind u centralnoj Grčkoj. Meteora je bila grupa od čak 24 manastira. Danas je preostalo samo šest (pet muških i jedan ženski). To su manastiri; Veliki Meteoron (Megalou Meteorou ili Metamorphosis), Varlam (Agios Varlaam), Sveti Stjepan (Agios Stephanos), Sveto Trojstvo (Agia Triada), Sveti Nikola Anapausas (Agios Nikolaos Anapavsas) i Rousanou (Agios Rousanou, Arsanou).

Do danas nije potpuno jasno kada je osnovan prvi manastir u Meteori, ali se zna da su već od 11. st. redovnici pustinjaci počeli živeti u špiljama i umetno isklesanim nastambama u stenama Meteore.
Na kraju 11. ili početkom 12. veka osnovan je Skit Stagoi (mali pustinjački manastir) koji je bio smešten oko crkve Theotokos (Bogorodica), a njegovi ostaci nalaze se tu i danas.

U 14. st. došlo je do prodora otomanske vojske na prostor Grčke, te su monasi stali tražiti prostor koji bi im omogućio kakvu takvu sigurnost, to su pronašli na teško dostupnim (zapravo nedostupnim) kamenim stupovima Meteore, koji su se pokazali kao idealno utočište.

Pristup samostanima na vrhovima kamenih stena bio je izvorno izuzetno težak i pogibeljan, koristile su se duge merdevine od užadi, ili velike mreže kao kabine primitivnih dizala, kojima su se prebacivali ljudi i roba do manastirskih objekata na vrhovima stena (Manastir Verlam je na steni visokoj 373 metra).

Pročitano 254 puta
Tagovano
Share this article

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…