Radmila Misic

Svetitelji

DANAS JE SVETI SISOJE: VELIKI ZAŠTITNIK DECE I ODGONITELj SVAKE TUGE - EVO KAKO SE MOLITI OVOM SVETITELjU

Danas je Sveti Sisoje  Veliki: Kod Srba poštovan i cenjen kao zaštitnik dece i brzi pomoćnik u svakoj tuzi

 

Deo moštiju Svetog Sisoja nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog prepodobnog Sisoja Velikog, koji je u srpskom narodu izuzetno poštovan i cenjen kao zaštitnik dece i brzi pomoćnik u svakoj tuzi i nevolji.

Deo moštiju Svetog Sisoja nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

Tačan podatak kada je Sisoje došao u Srbiju ne postoji. Definitivno se zna da je Sisoje do 1391. godine bio iguman u Hilandaru, što se utvrđuje u dokumentima koja svedoče o pomirenju Srpske crkve i Carigradske patrijaršije.

Prilikom nadiranja Turaka, mnogi monasi su bežali iz južnih predela, a spas i zaštitu tražili kod kneza Lazara.

Tadašnji knez ih je primao i raspoređivao po već postojećim manastirima ili im podizao nove. Sisoje, koji je pripadao grupi isihista /Sinajiti/ odužio se knezu tako što je u mnogome, zajedno sa ostalim monasima, uticao na srpsku pobožnost.

Danas se pomolite rečima ove molitve:

O, čudesni oče Sisoje, veliki čudotvorče, svima koji ti pribegavaju brzi pomoćniče, pogledaj sa nebeske visine na nas nemoćne i slabe, opterećene mnogim gresima i nevoljama.

Pomiluj nas milosrđem svojim i pomozi nam da zapovesti Božije besprekorno izvršavamo, da veru pravoslavnu čvrsto držimo, da pokajanje za grehe svoje usrdno Bogu prinosimo, da u pobožnosti hrišćanskoj napredujemo, i da dostojni budemo tvog molitvenog zauzimanja za nas pred Bogom.

Posebno te molimo veliki svetitelju Sisoje, da našu decu čuvaš od svih zala i nevolja, da pomogneš da uzrastaju zdravi telesno i duhovno, da im nikakva sila ovoga sveta ne naudi, te da budu prosvećeni Duhom Svetim, na radost i ponos svojim roditeljima, Crkvi i otadžbini na korist.

Posebno te molimo divni svetitelju da urazumiš majke da ne ubijaju decu u utrobi svojoj, već da porod svoj donesu zdrav na ovaj svet.

Usliši nas svetitelju Božiji, koji ti se sa verom i ljubavlju molimo, i ne prezri nas koji tražimo tvoju zaštitu; sada i u času smrti naše pomozi nam i zaštiti nas molitvama svojim od zlobnih napadaja demonskih, da njihova sila ne zavlada nama, nego da se tvojom pomoći udostojimo naslediti blaženstvo rajskih obitelji.

Svu svoju nadu polažemo na tebe, prepodobni oče Sisoje, budi nam putovođ ka spasenju, i privedi nas ka nezalaznoj svetlosti večnoga života, bogoprijatnim posredovanjem tvojim pred prestolom Presvete Trojice, da sa svim svetima slavimo prečasno i veličanstveno ime Oca i Sina i Svetoga Duha sada i kroza sve vekove. Amin!

 

Portal EZO SVET

Tagovano
Share this article
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…