Radmila Misic

Zanimljivosti

ŠEST SAVETA KAKO DA PRONAĐETE SEBE

Ustanoviti ko smo i štA želimo od života može biti izazov. Kako pronaći sebe?

 

Ponekad nas život dovoljno puta udari, pa smo prisiljeni suočiti se s istinom: potpuno smo izgubljeni.

U tom trenutku, prepuštamo se nečemu mnogo većem od naših individualnih jastva i ponovo počinjemo put samoistraživanja i samo-prihvaTanja.

Kako pronaći sebe: put

Put do pronalaženja samog sebe zahteva odlučnost da se ostane veran sebi, da se izdrži i da se nastavlja kretati napred, čak i kad to postaje teško – što postane. Putujemo u svoje dubine i vidimo sve što smo sakrili, prekrili, zaključali i potisnuli.

Kad sve to izroni, nije lako. No na kraju tunela nalazi se svetlost: naš pogled na sebe i na život iznimno se menja i otvara vrata novim čudesnim prilikama. Neke se od ovih lekcija uče na teži način, no jednom kad se nauče život postaje jasniji i naš put u njemu lakši i radosniji. I tada postoje trenuci u kojima nije baš sve bajno, ali ovi uvidi pomažu u nošenju s njima;

1.Pre svega, prihvatite sami sebe.

Odlučite se da ćete se pomiriti s tim tko jeste kako biste mogli početi pojavljivati svetu. Kad nas konstantno pritišću nesigurnosti, svetlost autentičnog sebstva ne sjaji; a to je svetlost koja svaku osobu, iskustvo i priliku dovodi u doticaj s istinskom srećom.

2.Savršeno nije stvarno

Ništa nije savršeno. Niko nije. Bez mana ne postoji i čak nije ni privlačno. Teško je biti blizak nekome ko pokušava biti savršen jer to nije realno. Zato, samo se opustite. Sve što smatramo manom kod sebe nekom drugom može biti simpatično. Samo budite stvarni i pustite neka vas to vodi.

3.Prihvatite sve

Prestanite  osuđivati. Otpustite očekivanja toga šta želite, kako mislite da bi se netko trebao ponašati i reda kojim bi se stvari trebale događati. Lako je prihvatiti dobre stvari jer vas čine srećnima, no promenite svoje mišljenje o lošim stvarima. U svemu pronađite lekciju. Teške stvari, ljudi koji nas izazivaju – oni su naši najveći učitelji jer nas teraju da sa sebe skinemo slojeve koji pokrivaju naše autentično sebstvo. Prihvatite ih.

4.Ne budite sebični

Pronađite ravnotežu između 50% nesebičnosti i 50% sebičnosti. Uzmite  vremena za sebe, znajte kad ga trebate i naučite kako si ga dati (pogotovo ako ste rastrgani na više strana ili pod stresom). Ustanovite što vas puni energijom, što vas čini srećnima, kako da se povežete sami sa sobom.

Nemojte žrtvovati ove stvari – stavite ih na prvo mesto. Na kraju krajeva, ne možete se osloniti na nikog drugog do li na sebe za postizanje vlastite sreće. Zato, prestanite čekati nekog van vas samih i pokušajte biti sredstvo koje vam pomaže da ju primite.

5.Koristite sve kao ogledala

Ako si dopustite da u drugim ljudima prepoznate ono što postoji u vama, postat ćete svesni kako i kamo se menjati. Kao što reče jedna izreka, “Svaka osobina koja vas privlači ili ne privlači nije nešto što vam nedostaje.”

Drugim rečima, sve što o drugima stavljate pod tepih ili sve što vas frustrira kod drugih, postoji i negde unutar vas samih. Sve što trebate je to priznati kako biste to pronašli. Ako je pozitivno, pojačajte ga, a ako je negativno cenite to što je podiglo svoju ružnu glavu kako biste ga mogli videti, no budite spremni opustiti to i krenuti dalje bez toga.

6.Povežite se sa svojim centrom

Vaš centar je vaš stabilizator; psihički, emocionalno i mentalno. Kad se osećate iscrpljeno, kad osetite da izranjaju negativne misli i nesigurnosti, krenite s aktivacijom tog centra. Dišite – udahnite uvlačenjem trbuha, dah prenesite na iznad na pluća, neko vreme ga zadržite i otpustite. To ponovite par puta i osetit ćete vlastiti centar. To je jednostavan, ali snažan alat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal EZO SVET

Tagovano
Share this article
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…