Zanimljivosti

DOBAR SEKS NAS ČINI ŽIVIMA I ZDRAVIMA

Ako proslavljamo ljubav, zašto ne bismo slavili i jednu od njenih najlepših strana – seks? Seks nije samo zabavan. Naučna istraživanja iznova dokazuju i da je izuzetno zdrav za naše fizičko i mentalno zdravlje. 

Dobar seks nas čini srećnima

Višestruke studije pokazale su da se osobe koje češće upražnjavaju seks osećaju zadovoljnije i "pune života", kao i da su srećniji u pogledu kvaliteta svoje veze/braka, harmonije i razumevanja u odnosu.

Zadovoljstvo, tj. osećanje sreće, raste sa brojem situacija u kojima su tokom seksa oba partnera doživela orgazam.

Seks nas održava u životu

U sedmogodišnjoj studiji sa muškarcima starijim od 17 godina, erektilna disfunkcionalnost i izostanak seksualnih odnosa ukazivali su na veću mogućnost rane smrti.

Postoji dvosmerni odnos seks - depresija

Kao što loš, ili neželjeni seks vodi do depresivnih stanja ili oblika ponašanja, tako i depresija negativno utiče na kvalitet seksa.

Parovi unutar kojih jedna osoba doživljava neželjeni seks, skloniji su i drugim, srodnim oblicima nasilnog ponašanja.

 

Velika je razlika između muškog i ženskog doživljaja seksa

Muškarci i žene razlikuju se u stepenu u kome seksualni čin dovode u vezu sa svojim fizičkim, emocionalnim blagostanjem, i kvalitetom veze.

Kod žena je seksualna funkcija pre svega povezana sa mentalnim blagostanjem, dok je kod muškaraca ona najpre u vezi sa fizičkim zdravljem.

Starenje nije "doba bez seksa"

Studije su pokazale da se starenjem stiču veštine i strategije koje mogu da umanje padove u seksualnom životu.

Ovaj fenomen se naziva "seniorska seksualna mudrost".

Razgovor je ključ, u krevetu i ordinaciji

Ako partneri ne govore jedno drugom šta vole, i šta ih uzbuđuje, ni u seksu ne mogu očekivati snažnu i kontinuiranu strast, koja je tesno povezana i sa osećajem bliskosti.

Sa druge strane, više od polovine poseta lekaru, u našoj zemlji i više, ne uključuju razgovor o seksualnom životu pacijenta, koji je često uzrok drugih, na prvi pogled potpuno nesrodnih problema.

 

Dakle, razgovarajte, slavite život, pružite i prihvatite zadovoljstva

EZO SVET

Da, seks je velika stvar, utiče na nas i fizički i psihički, ali je, da ne zaboravimo - i zabavna strana ljubavi, ili bar privlačnosti.

Tagovano
Share this article
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…